Everfresh Frukt o Grönsaker

Physalis

Physalis eller Kapkrusbär som en del av den äldre generationen har lärt att känna den som, är en snabbväxande slingerväxt med dokumenterade näringsegenskaper och en spännande smak.
Födelsen skedde i Brasilien och därifrån har den färdats och fått ett rejält fäste i den höglänta terrängen som är så signifikativ för Peru och Chile. Frukten var av stor betydelse för Inkaindianerna som bebodde dessa regioner och kallas också fortfarande och ofta för Inkabär.
Idag finns frukten representerad i de flesta världsdelar och med stora odlingar i bland annat Sydamerika, Asien och södra Afrika.

Physalis räknas som en årsväxt i tempererade regioner och som perenna i lite mer tropiska trakter.
Den lämpar sig också synnerligen väl för att planteras i kruka och anpassar sig lätt till att drivas upp i växthus.
Physalis tillhör samma växtfamilj som bland andra potatis, tomater och auberginer och bär samtidigt på både blommor och frukter i olika mognadsstadier.

I kommersiella odlingar skördas frukterna efterhand som de mognar och det kräver en van hand och ett tränat öga, då man visuellt får kontrollera mognadsgraden på varje enskild frukt.
Varje bär är omgivet av ett hölje som är grönt och mjukt så länge som bäret sitter kvar på plantan, det är först efter torkningsprocessen som höljet blir papperstunt och bastfärgat.

Vill du läsa mer och annan fakta om Physalis kan du med fördel gå in på denna hemsida under produkter/frukt/exotiskt.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00