Everfresh Frukt o Grönsaker
Endive

Endive 

Endiver kallas ibland cikoriasallat. De är hårdknutna, spolformade sallatshuvuden, ca 15 cm långa. Storlek och "knubbighet" varierar. Det finns också röd endive med rosaröda-vinröda kanter på bladen. De avlånga bladen är köttiga och saftiga med en speciell, angenämt bitter nyans i smaken.
Endive odlas i två steg. Först på friland, då pålroten bildas, därefter planteras roten om i mörkt växthus. Efter ca 3 veckor skördas endivesallatshuvudet. Den ska förvaras mörkt och svalt.

Användning
Endive har en speciell, litet besk smak. Den är lika användbar rå som kokt. Skär gärna bort den allra nedersta delen av endiven, som kan vara alltför besk, och strimla hela huvudet från toppen och nedåt. Det är gott att blanda endive med apelsin eller grapefrukt. Kokt endive passar bra till kött och fisk eller som ensamrätt med en klick smör. Bräserad endive har mild, fin smak - förväll endiver och låt dem sedan puttra i smör med några droppar citronsaft ca 10 minuter. En utsökt grönrätt att servera med t ex hollandaissås till stekt kött. Skär upp endive strax innan den serveras, snittytorna missfärgas efter en stund. Krispiga blad av endive smakar bra till dip och på ostbrickan. Särskilt god är endive tillsammans med grönmögelost. Den är inte lämplig att frysa in.

För information i butik finns skyltar att skriva ut: 

Ladda ner skylt A6

Ladda ner skylt 210x74 

Ladda ner skylt A4 

Cosmopolitan Huvudsallat Romansallat
Datummärkning av sallat Isbergssallat Rossisallat
Ekbladssallat Machê Ruccola
Endive Mangold Röd mangold
Escarollsallat Metropolitan Trevisano
Friséesallat Mizuna
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00