Everfresh Frukt o Grönsaker
Rödbeta

Rödbeta

Rödbetan är en 2-årig planta som det första året bildar en bladrosett och en rot med upplagsnäring. Själva rödbetan består inte enbart av roten, utan också av den angränsande stängeln.
Rödbetor finns i olika former från runda, cylinderformade till långa. De runda och cylinderformade går till färskvarumarknaden medan de långa används i industrin.
Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Smaken är mild, något söt. Rödbetor med blast är känsliga för uttorkning och bör konsumeras snabbt. De som är utan blast förvaras bäst i plastpåse och kallt, 2-4 grader. 

Användning
Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med lite smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar. Rödbetorna skalas efter kokning. Nyskördade med blast finns endast juni-augusti. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i grytor och soppor. 

För information i butik finns skyltar att skriva ut: 

Ladda ner skylt A6

Ladda ner skylt 210x74

Ladda ner skylt A4 

Gulbeta Pepparrot Rättika
Jordärtskocka Polkabeta Rödbeta
Kålrot Potatis Stjälkselleri
Majrova Rotpersilja Svartrot
Morot Rotselleri Sötpotatis
Palsternacka Rädisa
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00