Everfresh Frukt o Grönsaker
Brysselkål

Brysselkål

Brysselkål är den yngsta av de kända kåltyperna. Det är en 2-årig planta. Det första året växer en meterhög, lodrät stängel fram. Vid varje blad bär stängeln en sidoknopp, som rymmer plantans upplagrade näring. Dessa knoppar, som är det man kallar brysselkål, blir efterhand ca 3 cm i diameter. Då skördas de, antingen genom manuell plockning eller , som det oftast sker nu i yrkesodlingen, maskinellt. De är uppbyggda som andra sorters huvudkål, fast i miniatyr.
Brysselkål är mycket härdig och tål minusgrader ner till -20 grader, om den är täckt med snö. De är mycket känsliga för etylen och uttorkning. Förvara dem gärna i plastpåse i 2-4 grader.
 
Användning
Brysselkål har ganska kraftig kålsmak. Brysselkål används både rå och kokt. Rå, strimlad i sallader. Kokt till kött, korv och fisk. God i gratänger, soppor, grytor och lådor. Brysselkål ska kokas knappt mjuka i lättsaltat vatten så att de behåller sin spänst. 

För information i butik finns skyltar att skriva ut: 

Ladda ner skylt A6

Ladda ner skylt 210x74

Ladda ner skylt A4 

Blomkål Brysselkål Rödkål
Blomkål lila Fänkål Salladskål
Sparrisbroccoli Grönkål Savoykål
Blomkål romanesco Kålrabbi Spetskål
Broccoli Paksoi Vitkål
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00