Everfresh Frukt o Grönsaker

Mars 2012

Ananasen har en söt smak med en lite syrlig underton och besitter stora möjligheter till smakmässiga variationer, den passar alldeles utmärkt som ingrediens i många maträtter och efterrätter.
Du förvarar din ananas bäst i ca 10 grader +, men den kommer bäst till sin rätt om den får ligga i rumstemperatur ett dygn innan du skall bereda eller äta den naturell.

Att odla ananas är både komplext och svårt. Plantorna odlas genom vegetativ förökning, vilket innebär att de produceras genom en omplantering av ananaskronorna.
Ananas tar cirka 18 månader att växa från "frö" till en planta som bär en mogen frukt. Jämfört med många andra tropiska frukter tar ananasplantan mycket längre tid att bli vuxen. (Bananplantan t ex har en växttid som är 3 till 4 månader kortare.) Det är en tropisk växt som kräver mycket sol. De idealiska temperarurerna för att plantan skall utvecklas ligger mellan 18-35 grader, kallare temperaturer kan försena tillväxten och mogningsprocessen och ge en mindre söt frukt.

Exakt tid för blomning kan vara avgörande om efterfrågan på marknaden skall kunna mötas och ananasblomningen är beroende av klimatförhållanden. För att kunna skörda stora områden samtidigt som efterfrågan är stor, kan man påskynda mognadsprocessen.
Ananaskronorna planteras och efter ett år börjar blomingsprocessen. Blomknoppen är liten, rosa och liknar en kotte till en början för att sen utvecklas under 18 månader till en vacker ananas frukt. Det är svårt att bedöma när ananasen är färdig att skördas. Odlaren måste förlita sig på sin erfarenhet. Storlek och färgskiftningar är inte helt tillförlitliga indikatorer. Ananas skördas när de är färdigmogna och är klara att ätas. För att försäkra sig att frukten plockas i rätt tid testar man sockerhalten och sockersyrabalansen ute på fälten.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00