Everfresh Frukt o Grönsaker

Juli 2013

Sallat

Låt oss börja med att reda ut en lätt begreppsförvirring om huruvida det heter sallat eller sallad. När vi pratar om produkterna, oavsett sort, färg, smak eller utseende heter det sallat. När vi gör något med sallaten exempelvis blandar den med andra sallater, eller tillsätter andra grönsaker och ingredienser, då har vi gjort en sallad.
Ute i våra butiker uppträder sallater i olika former, dels beroende på odlingsteknik och dels beroende på skapad bekvämlighet för våra kunder.

Kruksallat odlat i växthus:

Kruksallat eller plocksallat som den också kallas, kommer från en sort som inte bildar huvud utan mer en rosett med fria blad, som är lite krusiga och flikiga till formen. Upplevelsen är frisk och krispig utan att smakmässigt dra åt något håll.
Rödgrön sallat är en variant av plocksallat där man förstärker intrycket med en röd sallat av samma modell som den gröna.
Symfonisallat har fått sitt namn av sin sammansättning, tänkt som en symfoni av färger och smaker. I samma kruka har man låtit Lollo Rosso, Romansallat och Lollo Bionda samsas om växtutrymmet. Med den lite kraftiga smaken av Lollo Rosso och den kraftiga strukturen och den sötaktiga smaken, som Romansallaten bidrager med, skapar de tillsammans en harmonisk och rik smakupplevelse.
Romansallat har långsmala blad med en vackert grön färg, som bjuder på ett tilltalande motstånd precis i bitögonblicket. Känslan är krispig och smakrik åt det lite sötaktiga hållet.

Huvudsallat odlat i växthus:

Salanova är lika mycket ett konstverk som en sallatssort, med sin rosformade sammansättning, full av små vackert formade blad i en rödgrön nyans.
Smaken är fräsch och lite lätt tillbakahållen.
Crispsallat är resultatet av en lyckad korsning mellan Isbergssallat och Friséesallat.
Bladen kännetecknas av en klädsam spänst och krusiga bladtoppar och den förmedlade smaken går åt det lätt sötaktiga hållet.
Lollo Rosso har lätt krusade och mjuka, rödaktiga blad, som bjuder på en lite distinkt men ändå mjuk smakförnimmelse.
Babyleaf odlat på friland och i tunnlar och som finns i många blandade varianter i våra förpackade sallader:
Ruccola är ett mellanting mellan en sallat och en örtkrydda, den är späd och fin med en nötig, pepprig smak.
Mache en späd liten sallatsrosett som skördas som hela små plantor, men en mild och lite nötaktig smak
Babyspenat är som namnet förtäljer små, späda blad av spenat, dess fina, milda smak gör den fantasifullt kombinationsvänlig.


Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00