Everfresh Frukt o Grönsaker

Augusti 2014

Kronärtskocka

Kronärtskockan har genom århundraden begåvats med många positiva attribut, som exempelvis grönsakslandets aristokrat och vegetarianernas gåslever.
Kronärtskockan är en tistelart och det är den outslagna blomkorgen som är själva delikatessen. Strukturen i uppbyggnaden, med holkfjäll som skyddande omfamnar varandra, gör det till ett litet kulinariskt äventyr, att via dessa holkfjäll, som avnjuts ett och ett, ta sig ner till botten av skockan, som är själva målet med resan.

Förberedelserna är enkla men viktiga – ställ skockan, på en bordskant eller liknande, så att stjälken står vågrätt rakt ut och - bryt av stjälken – på så vis blir du kvitt de grövsta fibrerna som dras ut ur bottnen och upplevelsen blir så mycket större när skockan, liksom tillåts att smälta i munnen. 
Sen är det bara till att koka dem i lättsaltat vatten och med saften av en lagom citron.

Det finns många recept och tips på tillredning och med varierande rätter, ett enkelt och väldigt gott sätt är att helt enkelt laga till en god Hollandaisesås och sedan först doppa holkfjällen och sedermera hela botten i denna sås, upplevelsen blir som en bekräftelse på ett lyckat giftemål.

Naturterapeuter använder ofta bladen från Kronärtskockan, i sina örtmediciner, där dess egenskaper sägs bli till en bra hjälp för kroppens matsmältning och kan lindra effekterna av en irritabel tarm, gasbildningar, illamående och aptitslöshet.
Dessutom påstås att kronärtskockan är fördelaktig för diabetiker eftersom den gynnar en reducering av sockernivån i blodet.

Fransmännen har tagit sitt ansvar när det gäller att marknadsföra kronärtskockans positiva smaker och egenskaper, ända så långt tillbaka som till 1700-talet, då den var den franska adelns mest omtyckta grönsak.

Idag odlas de bästa ”ätskockorna” i landskapet Bretagne, som ligger så långt västerut som du kan komma i hela Frankrike, ut mot Atlantens ruffa och härdande scenarios. (författarens subjektiva värdering - skall kanske påpekas)

Läs mer om Kronärtskockan på denna hemsida under produkter/grönsaker/grönsaker övrigt.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00