Everfresh Frukt o Grönsaker

December 2013

Örtkryddor

Vägen från frö till fullvuxen krydda – vad händer i växthuset under resans gång?

Allt startar med att frön från önskad krydda sås i en kruka som är fylld med kompostblandning och sen bär det iväg till groningskammaren, som är ett tillslutet rum med hög luftfuktighet. Inget ljus men hög luftfuktighet får det lilla fröet att sträva efter ljuset och skapar växtkraft och ett rotsystem som börjar utveckla sig. Här inne bor krukan i 2 till 7 dagar beroende på vilken ört det är.

När fröna har grott flyttas de ut till ”barnkammaren” där växterna vattnas ovanifrån och får rikligt med ljus, en kombination som skapar tillväxt nästan direkt. Det är i denna fas som plantorna utvecklar ett riktigt rotsystem som stärker dem inför resten av resan.

Ute i växthusen placeras krukorna i ett bansystem med rännor, där kryddorna får sin näring underifrån. Här är en av de stora framgångsfaktorerna med organisk odling, det gäller att få rätt balans i näringslösningen och odlarna lagomolerar sin egen blandning, med sin alldeles egna sammansättning, för att uppnå bästa möjliga slutresultat.
Krukorna rör sig nu framåt i bansystemet mot sin slutdestination, en resa som tar cirka 22/23 dagar och då har kryddorna fyllt ungefär 35 dagar sedan fröet planterades.
Vissa av kryddorna som Rosmarin, fransk Dragon och Mynta är inte frösatta utan kommer från sticklingar och de har alla en längre växtkultur. På sommaren klarar de resan på 40 dagar men på vintern, med mindre ljusinflöde behöver de 60 dagar för att bli skördemogna.

Ljuset är en väldigt viktig och intressant faktor och de lampor som lyser i växthusen, för örtkryddor, genererar 8000 lux, vilket kan jämföras med vanligt solljus som levererar 100 000 lux, nu pratar vi om underbara naturkrafter.

När det blir dags för skörd, sker en helt manuell hantering och en okulär besiktning där icke fullvärdiga exemplar sorteras bort, före örtkryddorna packas i skyddande lådor, för vidare transport ut till Sveriges olika butiker och restauranger.

Läs mer om de olika örtkryddorna och dess unika egenskaper, i vår lexikondel, som du finner under rubriken produkter på denna hemsida.


Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00