Everfresh Frukt o Grönsaker

September 2014

Majs

Svenskarnas konsumtion av Majs har under det senaste årtiondet ökat mångfalt och speciellt sedan den förkokta majsen, på allvar blev känd för konsumenterna.

Majsen har sitt ursprung i Mexico, där man flera tusen år före Kristus lyckades förädla vildväxande majs, till sorter som man kunde odla under kontrollerade former.
Alla stora Indiankulturer byggde sina riken runt Majsen, som föda, och den har en status som gudomlighet i alla dessa folkkulturer.
Aztekerna i Mexico, Maya i Centralamerika, Inka i Peru, Navajos och Siouxindianerna i norra Amerika - och alla hade de sina egna sorter.

Majs är ett ettårigt gräs som under svenska förhållanden blir cirka 2-3 meter högt.
Hanblomställningen sitter i toppen av plantan och honblomställningen, som blir de utvecklade majskolvarna, sitter i bladvecken.

Det finns tusentals majssorter som passar att odla under olika betingelser och för olika ändamål. Majs är näst efter Vete och Ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen. Halva majsskörden kommer från USA, där den är av en väldigt stor ekonomisk betydelse.
Under inledningsskedet av 1970-talet växte majs till en stor självplockningsgröda i Sverige och det är ett beteende som fortfarande består i stora delar av södra Sverige.

Ungefär 65 procent av världens totala majsskörd blir djurfoder, resten blir stärkelse, majssirap, förpackningsmaterial och andra nyttoprodukter, endast lite drygt 1 procent är sockermajs avsedd för konsumtion.

Vi avnjuter också majsen på lite olika sätt, vi har den till frukost som cornflakes, till lunch och middag som kokt, grillad eller i en sallad, på kvällskvisten och till filmen inmundigar vi dem i form av popcorn.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00