Everfresh Frukt o Grönsaker

September 2013

Ingefära

Få växter kan tillmäta sig en högre tilltro på medicinska effekter än ingefära.
Ett urgammalt kinesiskt talesätt lyder som följer ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”

Samtidigt är ingefära en av våra mest populära kryddor och smaksättare och finns som en ingrediens i oräkneliga matkombinationer.  
När hela historien med ingefära startade är det tydligen ingen som riktigt vet, men vi vet att den var omtalad i kinesiska läkarböcker redan på 3000 – talet före Kristus och att den kom till Skandinavien på 1100 – talet.

Att den anses så hälsosam är mest tack vare den höga koncentrationen av antioxidanter och antioxidanter är en typ av kemiska molekyler, som förebygger oxidation i våra celler och fungerar som kroppens eget rostskyddsmedel. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.

Ingefära växer i många olika länder och på flera kontinenter och det ger en hög tillgänglighet för oss som konsumenter, då vi kan köpa färsk eller torkad Ingefära i princip varje dag året runt.
Ingefära är namnet på såväl örten som dess jordstam, som är det som vi avser när vi säger ingefära. Den förökar sig genom att man planterar delar av rotstocken, ungefär som när man planterar potatis.

Dess popularitet har stadigt ökat, i Sverige, under de senaste decennierna och under den senaste 20-års perioden har vår svenska import ökat mer än femdubbelt.
I sig kanske inte så konstigt då den är så mångfacetterad och lättbrukad, med otaliga användningsområden.

Jag har funnit recept på, bland andra, sillinläggningar, yoghurtglass, marinerad fläskfilé, räksoppa, rödtunga, blodpudding, olika bakverk och många andra recept som visar på dess universala kompetenser.
Jag har funnit tips och råd som påstår att Ingefära kan bota illamående, åksjuka, att den kan minska ledsmärtor och öka rörlighet i lederna, tillsammans med multipla andra uppslag för medicinskt bruk.

Klart som tusan att ingefära ökar i popularitet med ett sådant CV, undertecknat av så många olika brukare.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00