Everfresh Frukt o Grönsaker

September 2012

Tomaten är en gammal kulturväxt med ett innehållsrikt CV och en mytomspunnen historia. Om man då lägger till att den botaniskt tillhör samma släkte som potatis, aubergine och paprika så känns allt regisserat för att öka mystiken.
Tomaten, som är en av våra mest konsumerade grönsaker, finns i dag i många skiftande storlekar, färger och former. Nyttig och hälsosam är den dessutom också med sina C-vitaminer, betakaroten och lykopen.

Coctailtomater, cherrytomater eller körsbärstomater är alla olika namn på samma sorts tomat. En liten tomat med stor sötma och som finns i färgerna röd, gul och orange. Den finns även som kvisttomat och den har genom åren begåvats med en del  olika namn som till exempel Romantica.

Plommontomater finns i olika färger och modeller på storleken. Plommontomater har lite tjockare skal än vanliga tomater och fruktköttet är fastare i sin struktur, vilket gör den lämplig att skiva och att dekorera uppläggningar med. Smaken får betecknas som mild och sötaktig och den kan brukas såväl naturell som i tillagade rätter.

Bifftomaten gör själ för namnet med sin fasta struktur och lite kaxiga storlek. En riktig Caprese med mozzarella, basilika och olja, låter sig inte göras utan en fullmatad bifftomat. Det är den perfekta balansen mellan sötma och syrlighet som gör dess storhet.

Topmato är varumärket och namnet på en babytomat som är en förädlad form av cherrytomater med egenskaper som är skräddarsydda för att passa smaken i norra Europa, alltå mild och söt i smaken och med lite syrlighet. Passar att ätas som naturell eller som ingrediens i allehanda maträtter.

Chockmato är en sorts babytomat som är ny på våra breddgrader. Den skiljer sig från andra babysorter genom sitt brunrödbruna skal. Smaken går åt det sötmilda hållet men med ett lite distinkt inslag av syrlighet. En mycket god och smakrik babytomat som kan njutas naturell eller som ingrediens i olika maträtter.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00