Everfresh Frukt o Grönsaker

Oktober 2014

Pumpa

Som så många andra och populära frukter och grönsaker härstammar Pumpor från olika Indianstammars rika skafferier, där de tillhörde basfödan. Till Europa kom de någon gång under 1500-talet och då med de upptäckande sjöfararna, som förde med sig alla former av botaniska skatter, de fann på andra sidan det stora vattnet.

Pumpor har upplevt något av en renässans i Sverige och det i takt med populariteten runt Halloweenfirandet, under tio mycket intensiva dagar mot slutet av oktober säljs i dag huvuddelen av alla Halloweenpumpor.

Även en del nyfikna och nytänkande kockar har gjort sitt till, för att öka intresset runt Pumpor i alla dess former och storlekar. Pumpan tillför inte bara färg i matlagningen, den är dessutom välgörande för ens hälsa, då den är fulladdad med betakaroten som är en bra källa för A och C-vitaminer och kalium, dessutom innehåller den även fosfor, folsyra och niacin, som är bra för ämnesomsättningen.

Butternut är den mest populära pumpan, bland köksfolket på olika restauranger, och det är för att den är varierbar och kan användas på många olika sätt - plus att smaken är delikat och krämigt fyllig.

Spagettipumpan har fått sitt namn av att fruktköttet delar sig vid kokning eller ugnsbakning och då ser ut ungefär som spagetti, smaken får betecknas som neutral med en lindrig sötma.

Turbanpumpan är utseendemässigt den mest spektakulära med sitt oranga och grönfärgade, lite skrovliga skal och sin hattliknande form. Fruktköttet som är guldgult har en nötaktig smak och en stor dos av sötma.

Man kan ha mycket kul runt pumpor och pumpaodling och varje år bjuds det, under september månad, in till pumpafestival på Öland där man tävlar i klasserna: Vackraste Pumpan, Ölands största, Årets Rookie& Swedish open.

Gällande världsrekord, för den tyngsta pumpan, innehar troligtvis Ron Wallace från Rhode Island som 2012 presenterade en pumpa som vägde 911,3 kilo.

Årets Halloween firas i år fredagen den 31.10.2014

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00