Everfresh Frukt o Grönsaker

Oktober 2013

Lök

Lök är ett släkte tillhörande familjen liljeväxter och olika sorter av släktet har varit en stor del i den svenska kosthållningen sedan forntiden, vår per capita konsumtion ligger idag på cirka 6 kilo per person och år.
I Sverige odlas det cirka 30 000 ton per år och de stora odlingsdistrikten ligger på Öland, i Skåne och Östergötland. Under sommarmånaderna får vi ofta vår försörjning av gul och röd lök från Nya Zeeland och Tasmanien och de flesta av de övriga sorterna hämtar vi hem från södra och mellersta Europa.
Olika färger, former och smaker ger en extra spännvidd av den sinnliga upplevelsen, som de olika löksorterna berikar oss med, här följer ett axplock:

Schalottenlök

Schalottenlök anses av många matälskare vara den finaste av alla lökar och smaken beskrivs som ett underbart förhållande mellan fyllig sötma och lätta aromatiska vitlökstoner. Löken som är ganska liten är sammansatt av små klyftor och under skalet skiftar färgen från vitt till violett.

Bananschalottenlök

Bananschalottenlöken är en långsmal och ofta större variant av schalottenlöken och består av en eller två klyftor, smaken är mild och karakteristisk utan att dominera.

Silverlök

Silverlök liknar vanlig gul lök till form och utseende, men skalet är silverglänsande och under detta skal finns ett saftigt och vitt fruktkött.  Löken är mild i smaken och kan därför och med fördel njutas naturell i exempelvis olika salladsblandningar.

Pärllök

Den lök som vi oftast refererar till, när vi säger pärllök, är något rund eller lätt platt till formen och smaken blir som en blandning av gul lök och purjolök, fast med mildare undertoner. Den är en sympatisk liten smakgivare, som kommer väl till sin rätt i olika typer av grytor eller allehanda inläggningar.

Vitlök

Vitlök består av en mängd smålökar samlade som klyftor i den stora löken. Den har en mycket karakteristisk smak och lukt och fungerar som krydda och smakgivare i otaliga anrättningar och är en mycket populär ingrediens i en mångfald av kött och grönsaksrätter. Färsk vitlök som finns under vissa tider på året, blir saftigare och med en nyans mildare smak än den torkade.

Vitlök supersolo

Vitlök supersolo är en variant av den vanliga vitlöken, men med den skillnaden att den inte har några klyftor, utan den blir mer som en hel och kompakt lök. Smaken påminner om den hos vanlig vitlök fast kanske något lite mildare och aromatisk i sin framtoning.

Rödlök

Rödlöken som är nära släkt med den gula, har en något mindre markant smak och lämpar sig väl för att konsumeras som naturell i olika typer av salladsblandningar eller som smakgivare till olika sorters av inläggningar.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00