Everfresh Frukt o Grönsaker

November 2013

Päron

Vi har tillgång till färska och nypackade päron i princip varje dag året runt.
På sensommaren och inledningen av hösten skördas våra svenskodlade päron och så sker även på kontinenten och då främst i Holland/Belgien och Italien.
Under våren och den tidiga sommaren kommer våra päron från södra hemisfären och då framförallt från Argentina, med en viss support av Chile och Sydafrika.

Det tvistas lite om var våra dagars päron har sitt ursprung, men det mesta pekar åt ett vilt växande träd, med kraftiga tornar och småfallande frukter, som växte i nordvästra Asien.
Idag odlas päron på många håll jorden runt och de största producentländerna är Kina och Italien.

Päronträdets blommor ser nästan ut som smycken, med sina stora vita blad och lite sinnrikt begåvade med röda eller rödvioletta ståndarknappar.
Förr i tiden var päronträdets virke väldigt populärt bland skolade hantverkare och användes till finare snickeriarbeten.

Päronet har rönt alldeles för liten uppmärksamhet, i relation till sin nyttighet, med alla sina vitaminer, mineraler och fibrer.
Om man jämför päron med äpple, kan man konstatera att det finns dubbelt så mycket fibrer i ett päron jämfört med ett äpple.
Dessa fibrer är av vitalt värde för balansen i magen, då de hjälper till att hålla sockerhalten i blodet nere, samtidigt som de underlättar matsmältningen.
Det är också ofta som päronet framhålls som en idealisk frukt, om man vill gå ner i vikt, med sitt låga innehåll av kalorier.

Hemma i din fruktskål skall du tänka på att päron är känsliga för mognadsgasen etylen, som finns naturligt i och i stora mängder i äpple och bananer men även i tomater. Vill du att päronen skal vara en stund kan du med fördel förvara dem i en plastpåse i kylen.

Tänker du tillaga päronen kan man tänka på följande små tips: skall du steka, grilla eller koka in i lag, bör päronet ha en viss spänst i fruktköttet, annars kan det lätt bli mos av alltihop. Tänker du däremot använda päronen till någon paj, som fyllnad i kakor eller till en fruktsallad, får de gärna vara lite mjuka och fulla av smakrik fruktsaft.

 

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00