Everfresh Frukt o Grönsaker

November 2012

Apelsiner är numera en året runt produkt som uppskattas för såväl sina mångfacetterande smaknyanser som sina hälsosamma bidrag till kroppens olika funktioner.
Apelsinens varma oranga färg har också en positivt och smittande påverkan på oss.
I Kina och Japan står den oranga färgen för kärlek och lycka, när vi sätter färgen i samband med citrusfrukter, signalerar den hälsosam mat och i många länder står den för höst och att det är dags att skörda.

Apelsinen härstammar från Sydostasien men växer idag jorden runt, i länder med ett varmt och tempererat klimat.

Apelsinens naturliga färg är grön och det krävs svala till kalla nätter med en låg dygnsmedeltemperatur, för att färgen skall vända till den fina oranga. Apelsiner liksom övriga släktingar i citrusfamiljen skördas alltid mogna.

Vi pratar botaniskt om tre huvudgrupper; Blonda apelsiner som är de vanliga ljusköttiga sorterna, Navelsapelsiner som kännetecknas av att de har en extra krans av småklyftor i apelsinens blomända och så har vi Blodapelsiner som har ett mer eller mindre rödfärgat fruktkött.

Apelsinen är, botaniskt sett, ett bär som växer på städsegröna träd, ett träd med gröna blad året runt, dess blommor är storväxta och väldoftande i sin vackert vita skrud.

Med sina olika smaker inbjuder apelsinen till många olika användningsområden som exempelvis naturellt inmundigande, pressad som juice eller i otaliga varma och kalla anrättningar.

Det finns mer att läsa om apelsinen på denna hemsida under rubriken produkter/frukt/citrusfrukter/apelsin.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00