Everfresh Frukt o Grönsaker

Mars 2014

Sparris

Sparris är en flerårig ärtväxt som kan bli ganska gammal, vid hemmaodling kanske ända upp emot 20 – 25 år,
och det finns över 100 kända arter.
Sparrisen har ett formidabelt rotsystem, där rotstocken växer vågrätt i jorden och därifrån trängs birötter upp mot jordytan och de söker sig till och mot ljuset.
Sparris trivs och växer bäst ute i fullt solsken och på sandiga marker, men även om den trivs bäst i värmen, har den inga problem med att övervintra i kalla klimat.

När man planterar sparris så sätter man ettåriga plantor och sedan dröjer det två år innan den första sparrisen kan skördas. Därefter ger plantorna full skörd och om den får växa under gynnsamma förhållanden sker det i ända upp emot
20 - 25 år.
I yrkesmässig odling, där man utgår från full avkastning varje säsong, brukar man räkna på en livscykel på 10 till 12 år.

I Skåne, där det finns några stycken yrkesmässiga odlingar, har man som tumregel att skörd aldrig får ske efter den 24 juni. Efter det måste plantan få behålla sina skott, för att kunna växa upp och producera sparris, även under den kommande säsongen.
På hösten vissnar de ovanjordiska delarna ner och nästa vår skjuter plantan nya skott.

Grön och vit sparris kommer från samma plantor, det är odlingstekniken som gör skillnaden. För att bleka sparrisen, göra den ”vit” kupar man upp jord över plantorna på våren, innan skotten har hunnit växa upp. Den gröna får växa fritt med fullt tillträde till ljuset och solens värmande strålar.

Skördeprocessen är ett helt manuellt handarbete och man skär sparrisstänglarna med en speciell sorts kniv. På de yrkesmässiga odlingarna, av grön sparris, använder man numera batteridrivna skördevagnar, där en person kan sitta och ”gränsla” raderna och skära av de skördemogna skotten framför sig.

Du kan läsa mer om sparris på denna hemsida under fliken produkter/grönsaker och letar du efter trevliga recept, finner du även dessa och då under rubriken receptbanken.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00