Everfresh Frukt o Grönsaker

Juni 2014

Jordgubbar

Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är, botaniskt sett, inte ett bär utan en skenfrukt, där de små ”fröna” på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar för jordgubbe är själva blombotten, som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.

De jordgubbar som vi idag så gärna äter, är ursprungligen en hybrid som odlades fram i Bretagne, i Frankrike, under första halvan på 1700 – talet och då mellan scharlakanssmultron från östra Nordamerika och jättesmultron från Argentina/Chile.
Med denna sort som stammoder har det avlats och korsats fram otaliga nya sorter, som man försöker anpassa till skillnader i säsong, klimat och jordmån.

När jordgubben introducerades i Sverige på slutet av 1700-talet kallades de för ananassmultron och det på grund av sitt latinska namn. ”Gubbe” är från början en regional och dialekttal benämning, och syftar på liten klump, som blivit allmänt adopterat.

Yrkesodlarna, i Skåne, sätter sina jordgubbsplantor i jorden under april månads första hälft, en liten skörd tas i juni och året därpå plockas sedan fullskörden, innan det är dags att plöja ner hela fältet.
Att plantera och skörda under en tvåårig kultur är ett kostsamt sätt att bedriva en jordgubbsodling, men det är ett medvetet val, som odlarna gör, för att kunna garantera en så bra kvalité som möjligt. En ny planta ger nämligen såväl vackra som tåliga Gubbar.

För att förlänga plockningssäsongen planteras hälften av plantorna på en upphöjd plastlist och hälften direkt på jordbädden.

Jordgubbsodlarnas största skräck är frost och ihållande kyla och därför täcks odlingarna med skyddande halm över hela vinterhalvåret.
När vi kommer fram på vårkanten, när plantorna är under blomning och som mest sårbara, kommer den stora oron när det närmar sig fullmåne, det är nämligen väldigt ofta som det då är stjärnklara nätter och risken för plötslig nattfrost blir riktigt påtaglig.

Sortvalen skiftar i takt med att utvecklingen hela tiden skrider framåt och vi finner nya smaksammansättningar som tilltalar konsumenterna.

Hos vår största jordgubbsodlare som har sina odlingar mellan Ivösjön och Hanöbukten, startade årets plockning under mitten av maj månad och första sorten ut var Rumba. Nästa sort på tur blir Sonata och så avslutar vi årets säsong med Malwina.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00