Everfresh Frukt o Grönsaker

Maj 2014

Kiwi

Kiwin är en frukt, eller i botanisk mening ett bär, där utsidan inte berättar ett dyft, om den upplevelserika insidan, med sin grafiskt vackra formgivning eller den excellenta sammansättningen av aromatiska smaker.

Kiwifrukterna är bären på en buskartad klängväxt, som skjuter ut långa revor, bladen är kraftiga eller tjocka i sin struktur och blommorna skiftar i en skön blandning av vitt och rosa.

Det finns lite olika skolor om hur man bäst låter växten utvecklas.
Nere på Nya Zeeland är det ofta i form av stora pergolaliknande odlingar, där bladverket bildar ett tak och kiwifrukterna hänger ner under det skyddande ”taket”. När bären skördas sker det också i en behaglig ”tahöjd”, om man är lagom lång det vill säga.

Fruktens historia på Nya Zeeland, som har blivit synonymt med Kiwin, startar med ett besök i Kina. Dåvarande rektorn för Wanganuis flickskola, Isabel Fraser, besökte sin syster som då var verksam på en missionsstation i Yangtzedalen i Kina och fick av henne, de första fröna att ta med sig hem och plantera.

De första skördade frukterna fick namnet ”Melonette” med det ändrades rätt så snabbt till det inhemska och Maoriska ordet Kiwi, på grund av att meloner var utsatt för importtular i andra länder.

Namnet har frukten fått efter fågeln Kivi som är en nationalsymbol för Nya Zeeland. Kivifågeln tillhör en flygoförmögen fågelfamilj, inom ordningen strutsfåglar, och dessa finns endast representerade på Nya Zeeland.
Smeknamnet på Nya Zeeländare är också Kivis och det oberoende om du tillhör ursprungsbefolkningen, Maorierna, eller du har dina rötter från det engelska samväldet.
 
I början av 1990 – talet begåvades världen med en världsunik nyhet – den gula kiwifrukten, som man då döpte till Kiwi Gold.
Skillnaderna är stora, botaniskt sett, mellan den gröna och den gula Kiwin, den gula har en slät utsida och ett gult fruktkött och även smakmässigt är skillnaderna väsensskilda.

Vill du läsa mer om Kiwifrukten kan du med fördel gå in under produkter på denna hemsida, där det finns mer och annan information om denna spännande lilla frukt, som för endast 25 år sedan ansågs som väldigt exotisk.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00