Everfresh Frukt o Grönsaker

Maj 2013

Paprikan har ett långt och rikt förflutet, ur ett historiskt perspektiv, hos oss i Sverige har den dock inga gamla lagrar att vila på utan här handlar det mer om en rätt så snabb karriär. En gammal kund och kollega till mig berättade för många år sedan att han, och så som verksam på Kristianstad/Blekinge konsumentförening, i sin funktion som importinköpare, hade köpt in den första paprikalasten till Sverige. Partiets totala vikt uppgick till två kilo, ett kilo fick slängas då nästan ingen vågade prova på nymodigheterna, resten åt han och hans familj själv upp.

När vi pratar om paprika i dagligt tal menar vi oftast den bulliga, lite rundaktiga sorten som heter California Wonder, eller ättlingar och förädlingar av den grundsorten. Den andra någotsånär stora sorten heter Clovis och är som en tillplattad och konisk variant på samma tema. Under vinterhalvåret är det framörallt Spanien som står för vår försörjning med visst understöd från Marocko och Israel. När vi kommer fram på vårkanten tar Holland över alltmer och supporteras vid behov fortsatt från Spanien.

Under senare år har utbudet berikats med många olika sorter, där färger, former och den smakmässiga styrkan varierar. Från Turkiet kommer Sivri, Carli, Dolma och Kapia. Det sortimentet finns året runt men anses som bäst under perioden juni till augusti.

Många har en fäbless får ungersk vit spetsig paprika som finns i största mängder under senare delen av juli och augusti månad och som primärt används för inläggning.

En sort som vunnit många anhängare under det senaste decenniet är den långsmala snackpaprikan med sin krspiga struktur och söta smak.

Paprikan är en nyttig grönsak och mycket rik på C-vitamin, den röda varianten innehåller dessutom mycket karoten.

Paprikan har sin givna plats i vilket kök som helst och du kan med fördel bruka den såväl färsk som i tillagad form.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00