Everfresh Frukt o Grönsaker

Juli 2014

Körsbär

Körsbär har under tusentals år skänkt smakrika uppleveler åt sina beundrare och det finns många dylika och från alla jordens hörn.
Sättet som vi avnjuter dessa bär på, skapar en form av rytmisk harmoni, det tar lagom lång tid att smaka av och äta upp ett bär, för att vara beredd när handrörelsen med nästa bär närmar sig munnen.

Körsbäret har vid skiftande tillfällen intagit en symbolisk betydelse, i många olika kulturer, och det omnämns väldigt ofta i positiva ordalag och har även fått ikläda sig oskuldens egenskaper.

Det finns två grenar av denna Körsbärsfamilj där den ena kallas för Surkörsbär och den andra för Sötkörsbär. De sura bären används ofta industriellt och du ser dem i form av olika konserver. De söta bären odlas oftast under kontrollerade former och det är de bären som vi har gett samlingsnamnet Bigarråer.
De söta kännetecknas av sin större storlek, i kombination med en väl utvecklad arom och sin ibland förtrollande sötma.

Körsbäret har enligt samtida forskning nått en status av ”Superfrukt” och den utmärkelsen tillskrivs dess rika näringsinnehåll och hälsorika fördelar.
Bären innehåller bland annat höga nivåer av antioxidanter och C- vitaminer, tillsammans med antiinflammatoriska ämnen.
Annan forskning har också fastslagit att Körsbären innehåller ett ämne, melatonin, som kan hjälpa till att förbättra nattsömnen.  

För svenska konsumenter inleds ”körsbärsåret” under maj månad med Bigarråer från Turkiet, den säsongen varar fram till augusti och får under juli/augusti stöttning av svenska och danska bär.
Under augusti och september månad kommer bären från USA och Kanada, sedan rundar vi av ”körsbärsåret” med bär från Chile och Argentina och dessa länder har sin högsäsong under perioden november till och med februari.

Den svenska produktionen får betecknas som marginell och det har med bärens känslighet att göra, alla Bigarråer är mer eller mindre känsliga för regn.
Skall man satsa på storskalig produktion krävs rejäla investeringar i form av skyddande tak över bären, som gör det möjligt att låta dem hänga kvar på träden för att kunna uppnå full mognad och smak.

Läs mer om Körsbär på denna hemsida under produkter/frukt/bär

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00