Everfresh Frukt o Grönsaker

Juni 2013

I Sverige finns det blåbär och blåbär, vi har dem som växer i våra skogar och som är våra svenska inhemska blåbär och så har vi dem som vi köper i affären, de amerikanska blåbären. Det finns en hel del skillnader mellan dessa båda typer av blåbär, låt oss titta på några av skillnaderna.

Den svenska eller europeiska arten av blåbär växer på lågkrypande snårbuskar, medan det amerikanska blåbäret växer på lövfällande buskar som kan bli upp till 4 meter höga.
Det amerikanska bärets fruktkött är ljusgrönt, till skillnad mot det europeiska bärets rödvioletta fruktkött, och färgar knappast alls av sig.
De europeiska blåbären kan i princip inte odlas kommersiellt medan däremot praktiskt taget vartenda amerikanskt blåbär i handels är framodlade.
I södra Europa och i Sydamerika har man under många år odlat blåbär i så kallade tunnlar, långa styvt manshöga plasttunnlar som ger skydd mot insekter, nederbörd och för häftigt solsken.

I boken ”Maten som botar”, skriven av Per Ove Lind som är legitimerad läkare och som under många år har specialiserat sig på att skriva om mat och hälsa, står det bland annat följande att läsa om blåbär:
Blåbär – en räddning för magen då den kan hämma tillväxten av en bakterie som bland annat kan orsaka magsår.
Blåbärens egenskaper och sammansättning gör den också till en Hjärtevän, den gör Hjärnan yngre, man kan få bättre syn, speciellt mörkerseende och den kan lindra symtomen vid diabetes. Läs själv mer i boken, som beskriver många vettigheter om hur man kan sköta sin egen hälsa.

 

Förutom att Blåbärssoppa är fullständigt oundvikligt under ett Vasalopp så är blåbäret också att betrakta som en nyckelart, så till vida att den viktig för andra arters överlevnad. Busken betas av bland andra rådjur och älg, medan bären äts av en mängd olika fågelarter och den gillas starkt av våra björnar.

 

 

 

 

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00