Everfresh Frukt o Grönsaker

Juni 2012

Frukten dadel har en spännande och mytomspunnen historia och för nomadfolken i Sahara har den varit ett lika viktigt födoämne, som riset har varit för det kinesiska folket. Dadlar växer på styvt 20 meter höga palmer, som enligt ett arabiskt ordspråk endast trivs om den får stå med "fötterna i vatten och samtidigt hålla huvudet i himmelens eld".
Det verkar inte finnas några vilda bestånd av dadlar kvar utan alla är numera odlade. Det är honträden som är fruktbärande och de är givetvis därför som man är mest intresserad av honträden. Det räcker med ett hanträd till 50 fruktbärande palmer för att pollineringen skall fungera, på så vis får varje hanträd sitt eget harem av honträd.

Det finn mer än 1500 sorters dadlar beskrivna i historien, men de som vi mest kommer i kommersiell kontakt med, är de stora och fina Medjood daldarna, som oftast kommer till oss i Sverige från Coachelleadalen i Kalifornien, samt Degle Noor som kommer från Nordafrika.
Dadeln är väldigt rik på näringsämnen och innehåller 10 olika mineraler och 7 olika vitaminer. Lägg till detta, olika naturliga sockerarter såsom glukos, fruktos och sackaros.
Under muslimernas fastemånad, Ramadan, är det tradition att äta dadlar och yoghurt samt dricka vatten som inledning till måltiden, då mörkret sänker sig.
Vi har också en svensk anknytning till dadelpalmen. Det är av palmsaft från dadelpalmen som arrak framställs och en mer välsmakande vegetarisk produkt än svensk arrakspunsch får man leta länge efter.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00