Everfresh Frukt o Grönsaker

Januari 2014

Persimoner, Kakifrukter och Sharon

Tre individuellt olika frukter med olika egenskaper och med varierande sinnliga ingångsvärden, men ändå så lika och familjära.
Ibland blir det en grav begreppsförvirring, då vi använder olika namn på samma frukt eller omvänt när vi brukar samma namn på flera olika frukter.
Och denna förvirring är helt förstålig och speciellt när den uppstår bland våra konsumenter, då även vi själva som jobbar inom näringen, ibland har svårt att uttrycka oss på rätt sätt.

Persimoner är frukterna från den nordamerikanska grenen av familjen och har sitt ursprung i dagens USA, där olika varianter av frukten odlades av indianerna för egen konsumtion.
Vi har idag också Persimoner från Spanien som är något mindre till storlek än den historiska och som har förädlats under resans gång. Den skall vara mogen före inmundigandet, annars kan garvsyran smaka igenom. Redan före avresan från Spanien skall frukterna vara förberedda för konsumtion, direkt vid ankomst till butik.

Kakifrukterna tillhör en av de absolut äldsta arterna, som har odlats som fruktträd, och i Kina finns det uppgifter om odlingar som har varit i drift i över 2000 år.
Kakifrukterna skördas när de är hårda och gulorange i skalfärgen, men de måste eftermogna före konsumtion.
Precis som i Persimonens fall är Kakifrukten full av garvsyra, som måste omvandlas till socker, före man försöker att äta den.
En mogen Kakifrukt är rejält mjuk, med ett halvt genomskinligt fruktkött och med en konsistens som en geléklump. Smaken får betecknas som sötaktig och fullmatad i sin framtoning.

Det senaste tillskottet i familjen och föremål för en konsumentvänlig förädling och utveckling är Sharonfrukten.
Sorten heter egentligen ”Triumph” och är framtagen av israeliska forskare, som en kärnfri sort, som även omogen har mycket låga halter av garvsyra och därför kan ätas utan att vara ”ätmogen”
Ibland kan den ha bruna fläckar i fruktköttet, men det är inte något fel på frukten utan endast resultatet av sockerutfällning.

Det finns många användningsområden för frukterna, även om de oftast avnjuts som naturella. Själv är jag barnsligt förtjust i Sharonmousse och gör mig dessutom gärna en smoothie till morgonens frukost.

Du kan läsa mer om dessa frukter på denna hemsida, under rubriken produkter.

 

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00