Everfresh Frukt o Grönsaker

Februari 2014

Passionsfrukt

Första gången som passionsfrukten blev känd för ett större antal svenskar var i samband med introduktionen av läskedrycken med samma namn.
Mot slutet av 1960 – talet började man med en reguljär export av själva frukten, innan dess var det endast som saftkoncentrat, från Kenya upp till Europa och så småningom nådde den ända upp till oss nordbor.

Släktet Passiflora edulis består av mer än 400 arter och dess ursprung står att finna i de södra delarna av Brasilien.
Till Europa kom den via Portugal som koloniserade Brasilien under tidigt 1500 – tal.
Ordet passion har inget att göra med åtrå eller någon form av köttsligt begär, utan med lidande. Det var tidiga spanska missionärer som i den fantastiskt vackra blomman såg olika företeelser som de sammanknippade med Jesus Kristus korsfästelse. De kunde identifiera såväl spiken som korset och törnekransen.

Växten är en form av lian som växer sig stora och starka med hjälp av annan växtlighet som får agera som fodervärdar.
Vi importerar vanligtvis två sorter till den svenska marknaden, den vanligaste är den brunvioletta som också i dagligt tal kallas för purpurgrenadilla.
Den andra sorten är den gula passionsfrukten som är något större än den brunvioletta och oftast mer oval till formen och mest sannolikt har den uppstått som en mutation av den brunvioletta.

Passionsfrukter är i biologisk mening ett bär med ett tjockt skal, som innesluter en mängd med små frön och varje frö är omgivet av ett geléaktigt fruktkött.  
Smaken på purpurgrenadilla är som en uppfriskade sötsur totalupplevelse med en behagligt kvardröjande eftersmak.
Den gula passionsfrukten har inte alls samma utpräglade smakförnimmelser, upplevelsen känns mer neutral och utan att den drar iväg åt någon speciell smakriktning.

En så smakkomplex frukt kan föra sig i alla sällskap och helt utan prestige spela på de stora arenorna.
Du kan njuta den naturell, ha den i olika typer av sallader, bakverk och i efterrätter.
Använd den som ett annorlunda smakinslag och som toppning där den friska upplevelsen kan liva upp en smakmässigt lågintensiv fisk eller kötträtt.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00