Everfresh Frukt o Grönsaker

Februari 2013

Avokado

Avokadons hemland är Mexiko och där är den en stor del av den inhemska mattraditionen. Mexiko  har den i särklass största produktionen av avokado av alla länder över hela jordklotet. Mexikanerna har också den största konsumtionen per capita med ungefär 7 kilo per person.

Avokadon växer på ett städsegrönt träd som kan bli upp till 20 meter hög. I kommersiell odling brukar man dock beskära träden så att de blir mer plockvänliga i höjd.
Aztekerna kallade frukten för ahuacatl, som på spanska blev agucate och på engelska avocado. Den omnämns också från tid till annnan som alligatorpäron på grund av sitt lite knottriga skal.

Den sort som vi är mest van vid och som odlas i de absolut största volymerna lystrar till namnet Hass. Den har ett grovt knottrigt grönt skal som övergår i mörkbrunt när frukten mognar.
Andra sorter som du kan träffa på över året är bland andra Ettinger, som har ett tunt glansigt och något knottrigt skal och Fuerte, som har en långsmal form och ett tunt blankt mörkgrönt skal.

Frukten har en smörartad konsisten och är i princip helt utan fiberstruktur. Avokadon har en mild något dämpad smak som kan tyckas påminna lite om nötter. Den är mogen då den ger efter för ett lätt tryck, när du håller den i din kupade hand. En omogen avokado kan mognas i rumstemperatur om du låter den ligga i en vanlig pappåse under två till fem dagar. Behöver du påskynda mogningen kan du lägga i en etylenintensiv frukt som en banan eller ett äpple. Du kan nå ännu lite snabbare resultat om du genomfuktar en tidning med varmt vatten och lägger i påsen med bananen eller äpplet. En mogen avokado kan du med lätthet förvara i ditt kylskåp under två till tre dagar och behålla det fina mogna tillståndet i konserverad form.

Det är inte till att rekommendera att försöka påskynda mogningen genom att använda en mikrovågsugn.
Det är ej heller till att rekommendera att bjuda någon på en icke mogen avokado, då den i detta tillstånd är totalt befriad från sinnlig njutning och kan få en avskräckande effekt på en förstagångssmakare.

 

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00