Everfresh Frukt o Grönsaker

December 2012

Äpplet - en karaktär av mångfaldiga symboler

Äpplet kallas för kunskapens frukt - i Edens lustgård var det den förbjudna frukten, kanske av just den anledningen. Den används bland andra som symbol för kärlek, sexualitet, fruktsamhet, livet i allmänhet, men även för att vara upplyst och för rikedom.

I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns det ett recept på skånsk äppelkaka med äppelmos, som ett tecken för en utbredd matlagningstradition med äpplen som ingrediens.

Det finns mycket av mystik men än mer av unikum
Om du tar samtliga äpplen från ETT äppelträd, låt oss säga ett fint svenskt Ingrid Marie och sedan tar och plockar ut alla kärnorna från alla dessa äpplen.
Säg att du exempelvis får fram 8000 kärnor som du sen planterar och som växer upp till små träd som bär frukt. Resultatet blir då 8000 olika sorter och ingen av dessa är ett Ingrid Marie, då varje enskild äppelkärna är unik.
När man skall avla fram en ny sort tar det mellan 15 till 25 år av förädling. Man börjar med kanske 100 000 olika och unika sorter där man letar efter egenskaper som man vill att det nya äpplet skall bära, sen håller man på med förädlingsarbete och plockar efterhand bort alla de sorter som inte passar in i den genetiska bilden, för att till slut ha fått fram en eller några helt nya äppelsorter.
Sen skall det provodlas under en del år innan det är dags för försäljning till den yrkesmässiga odlingen.

Vill man ha en bestämd äppelsort på en stam får man "ympa ett öga" det vill säga skära ur ett öga från ett bladskott, av vald äppelsort, och transplantera det till utvald stam. Det innebär i sig också att du kan ha flera olka sorters äpplen på en och samma stam.

Nya sorter som tillkommit i den svenska yrkesmässiga odlingen och som år till år ökar i skördade volymer är exempelvis Frida, Elise, Rubinola och Santana.
De egenskaper som har prioriterats för dessa unika sorter är klart smaken, utseendet, resistens mot svampangrepp, hållbarhet, skördetid på året och själva skördeutfallet i kilo och därmed i kronor räknat.

Vill du lära dig mer som svenska sorter och hur det fungerar på en svensk äppelodling kan du med fördel gå in på www.äppelriket.se och läsa mera.


Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00