Everfresh Frukt o Grönsaker

Augusti 2013

Det finns många olika sorters Chili med varierande styrka och smak.
Fruktköttet närmast skaftfästet är oftare hetare i styrka än spetsen och fröfästen, frön och mellanväggar är allra hetast och kan med fördel plockas bort före användandet

Vissa chilisorter tapetserar gommen andra ockuperar den, smakspannet och styrkan varierar mycket mellan de olika sorterna. Bruka dig av försiktighetsmetoden när du kryddar din anrättning och gör det i omgångar med avsmakning emellan.

Chilipepparns europeiska historia tog sin start tillsammans med Christoffer Columbus, som från sina resor tog den med sig tillbaka i tron att det var peppar.

Mer än hälften av jordens befolkning konsumerar Chili varje dag och man använder den som såväl grönsak som krydda.

Chili har även ett omhuldat rykte som en av världens bästa naturmediciner med många läkande egenskaper. Det sägs att de sätter fart på endorfinerna i kroppen, ökar ämnesomsättningen och som en stark antioxidant verkar den kärlvidgande, vilket är bra för människor med exempelvis kärlkramp.

När man bedömer kvalitén på en chilipeppar gör man det utifrån parametrarna fukthalt, färg, smak och styrkan i hettan.
Styrkan mäts i scovilleenheter där paprikan har 0 och i andra ändan finns Habanero med 300 000 enheter.´

Några exempel på styrkegrader:
Sort                             Scovillegrader
Habanero                    300 000
Piri Piri                         150 000
Jalapeno Pepper         30 000
Cayenne Peppar         20 000
Red Hot Chili Pepper   15 000
Chili Pepper                1 500
Paprika                       0

Avslutningsvis ett råd och en varning som kan visa sig värdefull för dig.
Var mycket försiktig när du hanterar chilifrukterna, håll ALLTID fingrarna borta från ansiktet och framförallt ögonen, efter att du har handskats med starka chilifrukter.


Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00