Everfresh Frukt o Grönsaker

April 2013

Mangons första kända hemvist finns beskriven som i södra Asien och därifrån har den spridit sig och är i dag den mest odlade frukten i de tropiska och subtropiska länderna runt hela jordklotet.
Den är nationalfrukten i såväl Indien som Pakistan och på Filipinerna. Inom många kulturer används frukterna och trädens blad som dekorationer vid bröllop, allmänna helgdagar och religiösa ceremonier.

Själva namnet mango är hämtat ifrån det tamilska ordet mankay och första gången vi fick stifta bekantskap med begreppet i Europa var runt 1510 i Italien och då troligtvis från någon sjöfarare.

Mangoträdet blir upp till cirka 15 meter högt och är i tropikerna omtyckt för sin svalkande skugga. Buddha lär ha nått sin vishet medan han sov under det. Magoträdet bär frukter två gånger om året, de hänger i långa stjälkar och kan variera i storlek mellan ett päron och en kokosnöt.
Magnoträdet är en långlevare och man har funnit enstaka exemplar som har varit över 300 år gamla och än burit frukt.

Det finns mer än 1000 olika sorter av mango i dag, de mest kända och sålda i Sverige lystrar till namnen Hayden, Kent, Keitt, och Tommy Atkins.

Mangon har blivit populär världen över, framförallt för sina fantasktiska smaker och mångfaldiga användningsområden, men även för alla näringsämnen som de bär med sig, med A och C vitaminer, betakaroten och många andra nyttigheter.
Mangon är mångas absoluta favoritfrukt och det är av godo, då frukten också innehåller en hel del fibrer, utan att för den delen ha något överskott av kalorier.

Du kan läsa mer om mangon på denna hemsida under produkter/frukt/exotiskt.

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00