Everfresh Frukt o Grönsaker

Januari 2013

Blomkål

Efter att ha tillbringat några förnedrande år på grösakernas bakgård har blomkålen nu återvunnit sin förlorade respekt och position.
Formsvackan skall nog mer tillskrivas användarna än blomkålen som sådan, då nya umgängesformer och trendiga maträtter var det som styrde agendan. Till mångas glädje har nu åter förnuftet fått tillträde till arenan och det visar med all tydlighet husmanskostens skoningslöa överlägsenhet, på hur våra smaklökar skall vårdas och smörjas.

Kålfamiljen är stor och blomkålen är en av de mest populära familjemedlemmarna. Blomkålen som odlad grönsak kom till Europa från Asien under 1500-talet och är nu spridd över hela den befolkade världen.
Vilda former av den här typen av huvudkål växer fortfarande runt om i Medelhavsländerna, men även i södra England och på vissa delar på Irland.

Blomkålen är av en känslig sammansättning och för att skydda huvudet för skador, låter man en del av bladen och blasten sitta kvar just som skydd när man skär blomkålen. Den som vi anser vara den ätbara delen utgörs av blomkålens outveckalde blomställning.
När det gäller vitaminer och mineraler så är blomkålen en mycket bra källa och den innehåller framförallt vitaminerna B och C samt även kalium.

Att blomkålen förekommer i olika färger förgyller också själva upplevelsen, där man kan räkna in så udda färger som röd, orange och grön. I vissa fall kan den röda bli så intensivt mörk i sin framtoning så att man väljer att kalla den för lila.

En väldigt vacker och nästintill formfulländad korsning, blev det när blomkål och broccoli fick slå ihop sina påsar och Romanesco kålen var född. En engenskap som Romanesco kålen har, är att den avger ingen av den så utpräglade kåldoften vid tillagning.

 

Fler månadens produkter
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00