Everfresh Frukt o Grönsaker

Physalis Physalis eller Kapkrusbär som en del av den äldre generationen har lärt att känna den som, är en snabbväxande slingerväxt med dokumenterade näringsegenskaper och en spännande smak. Födelse... Läs mer...

Oktober 2014

Pumpa Som så många andra och populära frukter och grönsaker härstammar Pumpor från olika Indianstammars rika skafferier, där de tillhörde basfödan. Till Europa kom de någon gång under 1500-talet oc... Läs mer...

September 2014

Majs Svenskarnas konsumtion av Majs har under det senaste årtiondet ökat mångfalt och speciellt sedan den förkokta majsen, på allvar blev känd för konsumenterna. Majsen har sitt ursprung i Mexico,... Läs mer...

Augusti 2014

Kronärtskocka Kronärtskockan har genom århundraden begåvats med många positiva attribut, som exempelvis grönsakslandets aristokrat och vegetarianernas gåslever. Kronärtskockan är en tistelart och d... Läs mer...

Juli 2014

Körsbär Körsbär har under tusentals år skänkt smakrika uppleveler åt sina beundrare och det finns många dylika och från alla jordens hörn. Sättet som vi avnjuter dessa bär på, skapar en form av... Läs mer...

Juni 2014

Jordgubbar Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är, botaniskt sett, inte ett bär utan en skenfrukt, där de små ”fröna” på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar för... Läs mer...

Maj 2014

Kiwi Kiwin är en frukt, eller i botanisk mening ett bär, där utsidan inte berättar ett dyft, om den upplevelserika insidan, med sin grafiskt vackra formgivning eller den excellenta sammansättningen... Läs mer...

April 2014

Potatis Under perioden mars/april är det många hobbyodlare tillsammans med ”riktiga” potatisbönder som får ner sina sättpotatisar i jorden. Det som styr tidpunkten är jordvärmen som måste ha kommit... Läs mer...

Mars 2014

Sparris Sparris är en flerårig ärtväxt som kan bli ganska gammal, vid hemmaodling kanske ända upp emot 20 – 25 år, och det finns över 100 kända arter. Sparrisen har ett formidabelt rotsystem, där... Läs mer...

Februari 2014

Passionsfrukt Första gången som passionsfrukten blev känd för ett större antal svenskar var i samband med introduktionen av läskedrycken med samma namn. Mot slutet av 1960 – talet började man med e... Läs mer...

Januari 2014

Persimoner, Kakifrukter och Sharon Tre individuellt olika frukter med olika egenskaper och med varierande sinnliga ingångsvärden, men ändå så lika och familjära. Ibland blir det en grav... Läs mer...

December 2013

Örtkryddor Vägen från frö till fullvuxen krydda – vad händer i växthuset under resans gång? Allt startar med att frön från önskad krydda sås i en kruka som är fylld med kompostblandning och sen bär... Läs mer...

November 2013

Päron Vi har tillgång till färska och nypackade päron i princip varje dag året runt. På sensommaren och inledningen av hösten skördas våra svenskodlade päron och så sker även på kontinenten och då... Läs mer...

Oktober 2013

Lök Lök är ett släkte tillhörande familjen liljeväxter och olika sorter av släktet har varit en stor del i den svenska kosthållningen sedan forntiden, vår per capita konsumtion ligger idag på cirka... Läs mer...

September 2013

Ingefära Få växter kan tillmäta sig en högre tilltro på medicinska effekter än ingefära. Ett urgammalt kinesiskt talesätt lyder som följer ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren ... Läs mer...

Augusti 2013

Det finns många olika sorters Chili med varierande styrka och smak. Fruktköttet närmast skaftfästet är oftare hetare i styrka än spetsen och fröfästen, frön och mellanväggar är allra hetast och kan... Läs mer...

Juli 2013

Sallat Låt oss börja med att reda ut en lätt begreppsförvirring om huruvida det heter sallat eller sallad. När vi pratar om produkterna, oavsett sort, färg, smak eller utseende heter det sallat. Nä... Läs mer...

Juni 2013

I Sverige finns det blåbär och blåbär, vi har dem som växer i våra skogar och som är våra svenska inhemska blåbär och så har vi dem som vi köper i affären, de amerikanska blåbären. Det finns en hel... Läs mer...

Maj 2013

Paprikan har ett långt och rikt förflutet, ur ett historiskt perspektiv, hos oss i Sverige har den dock inga gamla lagrar att vila på utan här handlar det mer om en rätt så snabb karriär. En gammal... Läs mer...

April 2013

Mangons första kända hemvist finns beskriven som i södra Asien och därifrån har den spridit sig och är i dag den mest odlade frukten i de tropiska och subtropiska länderna runt hela jordklotet. Den... Läs mer...

Mars 2013

Granatäpple Granatäpple växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga och som bär på vackert röda blommor som efterhand utvecklas till själva frukten. Under antiken blev blommorna sedda som... Läs mer...

Februari 2013

Avokado Avokadons hemland är Mexiko och där är den en stor del av den inhemska mattraditionen. Mexiko  har den i särklass största produktionen av avokado av alla länder över hela jordklotet.... Läs mer...

Januari 2013

Blomkål Efter att ha tillbringat några förnedrande år på grösakernas bakgård har blomkålen nu återvunnit sin förlorade respekt och position. Formsvackan skall nog mer tillskrivas användarna än... Läs mer...

December 2012

Äpplet - en karaktär av mångfaldiga symboler Äpplet kallas för kunskapens frukt - i Edens lustgård var det den förbjudna frukten, kanske av just den anledningen. Den används bland andra som symbol... Läs mer...

November 2012

Apelsiner är numera en året runt produkt som uppskattas för såväl sina mångfacetterande smaknyanser som sina hälsosamma bidrag till kroppens olika funktioner. Apelsinens varma oranga färg har också... Läs mer...

Oktober 2012

Småcitrus är den citrusgrupp som botaniskt sett är mest förvirrande av alla. Skillnader mellan arter, sorter och kommersiella beteckningar växlar från land till land. Våra vanligaste förekommande... Läs mer...

September 2012

Tomaten är en gammal kulturväxt med ett innehållsrikt CV och en mytomspunnen historia. Om man då lägger till att den botaniskt tillhör samma släkte som potatis, aubergine och paprika så känns allt... Läs mer...

Augusti 2012

Meloner smakar som de bästa sommardagarna, oavsett tidpunkt på året, och ger dig samtidigt innerliga påminnelser om semesterresor som finns kvar i fint bevarade minnen. Precis som den moderna... Läs mer...

Juli 2012

Persikor och nektariner är syskon med varandra men har ändå lite olika karaktärsdrag. Persikan med sin lite sköna och smekande flanellkänsla och nektarinen med sin lite kaxigt stolta nakenhet.... Läs mer...

Juni 2012

Frukten dadel har en spännande och mytomspunnen historia och för nomadfolken i Sahara har den varit ett lika viktigt födoämne, som riset har varit för det kinesiska folket. Dadlar växer på styvt 20... Läs mer...

Maj 2012

Citronen har en något udda barndom och uppväxt och historikerna har många och olika teorier om ursprung och tillkomst. Den franske botanikern Georges Gallesio konstaterade att anledningen till den... Läs mer...

April 2012

Bananen är en av svenskarnas absolut mest populära och konsumerade frukter. Bananen är biologiskt sett ett bär och palmen som den växer på en ört. Örten som är ca 3-4 meter hög vissnar ner efter at... Läs mer...

Mars 2012

Ananasen har en söt smak med en lite syrlig underton och besitter stora möjligheter till smakmässiga variationer, den passar alldeles utmärkt som ingrediens i många maträtter och efterrätter. Du... Läs mer...
Everfresh AB • Långebergavägen 190 • 256 69 Helsingborg • 042 450 23 00